HOME
ZO WERKEN JE OREN
HOREND, SLECHTHOREND, DOOF
WAT KAN DE DOKTER DOEN
LEVEN MET EEN HANDICAP
SCHOOL
HULPMIDDELEN
COMMUNICATIE
PAS OP MET LAWAAI!!
WERKWIJZER
 

Werkwijzer

Heeft een dolfijn wel oren? Kom er achter in het Dolfinarium!
Heeft een dolfijn wel oren? Kom er achter in het Dolfinarium!
Groep 7 van de Pastoor van Arsschool uit Lichtenvoorde winnaar wedstrijd Oren om te horen 2005

Uit de meer dan 200 werkstukken over "horen" is het werkstuk van groep 7 van de Pastoor van Arsschool als winnaar uit de bus gekomen.

Sipke Jan Bousema, presentator van verschillende kinderprogramma’s en voorzitter van de jury was zeer enthousiast over het niveau van de werkstukken.

De makers van de 14 beste werkstukken kwamen naar Naturalis in Leiden. Ze ontvingen van Sipke Jan complimenten op de door hen ingeleverde werkstukken.

Namens de jury noemde hij van ieder werkstuk de positieve punten. Ze kregen wapperende handjes als applaus. Alle kinderen en hun begeleiders mochten na afloop een bezoek brengen aan het natuurkundig museum Naturalis.

De 10 beste werkstukken
De door de jury als beste beoordeelde werkstukken kun je hier downloaden. Je hebt Acrobat Reader nodig om de PDF bestanden te kunnen bekijken.


Antwoorden op opdracht beroepen
1. Vrachtwagenchauffeur
2. Bouwvakker
3. Receptionist
4. Minister
5. Tandarts
6. Fysiotherapeut
7. Gymleraar
8. Advocaat
9. Kunstenaar
10. Architect

Alle beroepen kunnen wel door doven en slechthorenden worden gedaan. Maar in beroepen waarbij praten en luisteren erg belangrijk is, zijn dan wel extra hulpmiddelen nodig.
Voor slechthorenden kan dat vaak met hulpmiddelen als goede hoortoestellen, aangepaste telefoons en soloapparatuur. Voor doven is meestal ook hulp van een gebarentolk nodig. Dove en slechthorende mensen kunnen voor hun werk tot 15% van de werktijd een tolk krijgen. In beroepen waar je de hele dag moet luisteren en praten zoals receptionist is het wel heel moeilijk om dat zonder tolk te doen. Zeker als je ook moet telefoneren is dat beroep niet aan te raden. Een dove minister hebben we in Nederland nog niet gehad. (wel enkele slechthorende ministers) Maar er zijn dove vrachtwagenchaufeurs en er is ook een dove tandarts. .InleidingLinksBoeken
Werkstuk makenSpreekbeurt geven