HOME
ZO WERKEN JE OREN
HOREND, SLECHTHOREND, DOOF
WAT KAN DE DOKTER DOEN
LEVEN MET EEN HANDICAP
SCHOOL
HULPMIDDELEN
COMMUNICATIE
PAS OP MET LAWAAI!!
WERKWIJZER
 

Leven met een handicap

Is je leven heel anders als je doof of slechthorend bent? Dat valt ontzettend mee. Een heleboel dingen zijn eigenlijk hetzelfde. Je woont gewoon in een huis, je kletst met vrienden net als iedereen en je gaat naar school of naar je werk.


Maar sommige dingen doe je op een andere manier. Veel doven en slechthorenden hebben geleerd om hun zintuigen anders te gebruiken. Ze kijken bijvoorbeeld vaak beter, waardoor ze in het verkeer toch weten dat er wat aankomt. Ook kunnen ze hulpmiddelen gebruiken.

Op de pagina’s thuis, vrienden en werken kun je zien en lezen hoe doven en slechthorenden leven.

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven
Muziek
De beroemde componist Beethoven (1770 - 1827) heeft veel muziek geschreven. Maar wist je ook dat hij vanaf zijn 30e jaar slechthorend was? Zijn gehoor ging steeds verder achteruit en op zijn 48e was hij helemaal doof. (In die tijd bestonden er nog geen hoortoestellen). Maar ondanks zijn slechte oren ging hij gewoon door met het componeren van muziek. Hij vertelde dat de muziek in zijn hoofd klonk als hij het opschreef. Zo kon hij toch “horen” wat hij geschreven had.


Opdracht
Hieronder vind je 10 beroepen. Schrijf van elk beroep op of je dit kunt doen als je doof bent en of je dit kunt doen als je slechthorend bent.
1. Vrachtwagenchauffeur
2. Bouwvakker
3. Receptionist
4. Minister
5. Tandarts
6. Fysiotherapeut
7. Gymleraar
8. Advocaat
9. Kunstenaar
10. Architect

Bedenk zelf ook nog drie beroepen. Beschrijf van deze waarom je deze beroepen wel of niet kunt doen als dove of als slechthorende.
Je vindt de antwoorden bij werkwijzerInleidingThuisVrienden
Werken