HOME
ZO WERKEN JE OREN
HOREND, SLECHTHOREND, DOOF
WAT KAN DE DOKTER DOEN
LEVEN MET EEN HANDICAP
SCHOOL
HULPMIDDELEN
COMMUNICATIE
PAS OP MET LAWAAI!!
WERKWIJZER
 

School

Dove en slechthorende kinderen gaan natuurlijk ook naar school. Er zijn speciale scholen voor dove kinderen, en er zijn speciale scholen voor slechthorende kinderen. Maar er zijn ook dove en slechthorende kinderen die naar een gewone school gaan.

Speciale school
Op de speciale scholen zijn de groepen lekker klein en is er veel extra hulp. Jammer genoeg zijn er niet overal speciale scholen. Er zijn in Nederland 5 scholen voor dove kinderen en 25 scholen voor slechthorende kinderen.
Als er geen speciale school vlak in de buurt is moet je dus met een busje er naar toe. Soms is de school zo ver weg dat het zelfs te ver is om met de bus te gaan. Dan woon je door de week op een internaat en ga je in het weekend naar huis.

Gewone school
Sommige dove en slechthorende kinderen gaan daarom liever naar de gewone school. Die is lekker dichtbij!

Maar best moeilijk voor dove kinderen.
Als een horend kind leert lezen, kent hij al goed Nederlands. Hij kan meestal snel leren om de klanken die je hoort met letters op te schrijven.
Dove kinderen kunnen niet horen hoe de woorden worden uitgesproken, dus is het moeilijk voor hen om Nederlands te leren. Dus ook veel moeilijker om te leren hoe die woorden geschreven worden.InleidingDovenschoolSlechthorendenschool
Gewone school